Το ποτάμι της Άρνας ή Σμήνος πηγάζει από τους πρόποδες μιας αντηρίδας της οροσειράς του Ταϋγέτου. Οι πηγές του βρίσκονται κοντά στην Άρνα, βορείως της Καστάνιας του Δήμου Σμύνους, και αναβλύζουν από την σπηλιά της Αγίας Παρασκευής. Μετά από μακρά πορεία μέσα σε ένα όμορφο και καταπράσινο φαράγγι ο ποταμός εκβάλλει στο Λακωνικό κόλπο κοντά σε βραχώδες ακρωτήριο.

Τόσο στην αρχαιότητα όσο και στα νεότερα χρόνια, ο ποταμός Σμήνος ήταν φημισμένος για τη γλυκύτητα των νερών του. Πρώτος ο Παυσανίας στα Λακωνικά γράφει τον 2ο αιώνα μ.Χ.: «ύδωρ πιειν ηδύς, είπερ τις άλλος παρασχόμενος ποταμός» (Παυσανίας, ΙΙΙ, 24, 9).

Πολλούς αιώνες αργότερα ο οξυδερκής Βρετανός περιηγητής W. M. Leake, που περιηγήθηκε στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, σημειώνει ότι ο ποταμός Σμήνος «δεν είναι κατώτερος κανενός στη γλυκύτητα των νερών του» (Leake 1830, 1: 274).

Ο Σμήνος στην ύστερη οθωμανική περίοδο, αποτέλεσε διακριτό όριο στην περιοχή μεταξύ Μάνης και οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από την δεκαετία του 1970 μέχρι και στις μέρες μας το ποτάμι υδρεύει δεκάδες χωριά της Μάνης.

Πηγή: Δήμος Ανατολικής Μάνης